Beszámoló – Nemzeti Tehetség Program

K I S   F I L M E S E K    –    N A G Y   T E H E T S É G E K

Programunk a Nemzeti Tehetség Program (NTP-KNI-19-0045) pályázati támogatásával valósult meg Dunaszekcsőn a helyi általános iskolás gyerekek körében 2020. 02. 18 – 2020. 12. 31 között.

Fotó: Ruprech Judit

Célunk volt egy kreatív, a filmezés-fotózás iránt aktívan érdeklődő, saját ötleteket megvalósító csapat létrehozása, akik többféle témában mutatják meg érdeklődési körüket, és így segítik egymást a közös munkában. A 16 fős csapatba 8-14 éves gyerekek kerültek be, akik a korosztályi eloszlás ellenére jól tudtak közösen gondolkodni és alkotni. A kisebbek merész, sokszor mesei elemeket is felvonultató fantáziavilága, szertelensége jól párosult a nagyobbak előzetes tudásával, empátiás készségével, csapatösszetartó erejével.

Fotó: Rumann Gábor

Az elméleti, alapozó órákon – melyeket 02. 18 – 03. 10-ig jelenléti oktatásban tudtunk megtartani, majd a járványhelyzet miatt 03. 17 – 04. 07-ig online oktatásra váltottunk – sikerült olyan játékos, gyakorlatias formát találni, ahol sok példával, az elmélet azonnali átültetésével, feladatokkal színesítve sikerült az elmélyítést segíteni. A karantén ideje alatt is készültek otthon forgatott közös filmek, melyek megtalálhatók a honlapunkon és youtube csatornánkon.

Fotó: Mózes Máté

A gyakorlati feladatok megvalósításához 09. 15-én kezdtünk hozzá, melynek során már a megszerzett tudásra tudtunk építeni. Sok ötlettel, megoldási javaslattal járult hozzá minden csapattag a közös munkához. Két helyszínen forgattuk le a „Paralány” c. kisfilmet, mely a gyerekek közös ötletéből, együttműködésében született. Egyrészt a Dunaszekcsőn, az iskola parkjában, másrészt Kistóthfaluban, a Hétágfa Ligetben játszódik a történet. A forgatás nemcsak munka, hanem közösségi élmény is volt, különösen a Kistótfaluban tett kirándulás sikerült emlékezetesre.

A program során mindenki megtalálta a neki tetsző területet – volt, akit inkább a kamerakezelés, mást a háttérmunkák – világosítás, hangrögzítés -, vagy éppen a forgatókönyv megírása, a színjátszás, vagy az utómunkálatok fogtak meg leginkább. Célunk pont az volt, hogy ki-ki rátaláljon a neki tetsző útra és ott szerezzen további ismereteket. A programunk ideje alatt több gyerek vett részt a nyári médiatáborban, ahol új filmek készültek, felhasználva a foglalkozásainkon megszerzett tudást. A csapatban a közös munka során kialakult a szolidaritás, egymásra figyelés, egymás segítése.

Külön megemlítendő, hogy a program során nagy hangsúlyt kapott a fotózás is, a gyerekek nagyon termékenyek voltak, a fotóikból készült kiállítás pedig nagy büszkeséggel töltött el mindannyiunkat. A kiállítás a korlátozások után megtekinthető az iskolában, terveik szerint nyáron vagy ősszel lehetőség szerint szabadtéri rendezvényeken szeretnénk bemutatni a helyieknek.

A projektet a Nemzeti Tehetség Program keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósítottuk meg.

További partnereink, támogatóink voltak: Kontraposzt Műhely, Sinthome Bt., Dunaszekcsői Önkormányzat, SÁI és AMI Dunaszekcsői Tagiskolája, Mózesné Kovács Andrea